Sarajevo | Construction News
- Hagasa
- Gold Boarder
- Objave: 231
- Thank you received: 5
Trenutna uprava Skenderije je JEDINO sposobna (a i kanton zajedno) da izdaju plato za ljetne baste ili da naprave parking na platou, pa da se naplacuje parkiranje po onim popucalim plocama, nista drugo.
Nemojte objavljivati smijesne vijesti.
Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.
- Eldinjho
- Gold Boarder
- Objave: 224
- Thank you received: 0
O tom hotelu se prica pa makar zadnjih 10 godina,samo sto ja znam da su pricali i da Dzamiju isto tako prave tu negdje,ali hajde ovo samo da se nesto prica..Vidjecemo hoce li ista biti...Pisase i da ce unutrasnjost dvorane da obnavljaju i sire kapacitet tribina mislim na Mirza Delibasic dvoranu pa se usutili..mada mi nije jasno kako bi je to prosirili odnosno povecali broj mjesta...
- Admir
- Administrator
Eldinjho wrote: Sta bi sa slikama onog novog projekta na Marijin Dvor-u..Kada cete to postaviti da vidimo sta je..
O tom hotelu se prica pa makar zadnjih 10 godina,samo sto ja znam da su pricali i da Dzamiju isto tako prave tu negdje,ali hajde ovo samo da se nesto prica..Vidjecemo hoce li ista biti...Pisase i da ce unutrasnjost dvorane da obnavljaju i sire kapacitet tribina mislim na Mirza Delibasic dvoranu pa se usutili..mada mi nije jasno kako bi je to prosirili odnosno povecali broj mjesta...
Cim investitor odobri
Sei bella come un gol al 90´!
- Admir
- Administrator
- Eldinjho
- Gold Boarder
- Hagasa
- Gold Boarder
- Eldinjho
- Gold Boarder
- Admir
- Administrator
Završetak radova na Trgu fra Grge Martića oko Katedrale očekuje se do kraja sljedeće sedmice, kazali su iz Službe za komunalne poslove i investicije Opštine Stari Grad.
Uklanjanjem starog asfalta na ovoj lokaciji, na kojoj više od 40 godina ništa nije rađeno, ustanovljeni su brojni problemi koji su dodatno povećali obim posla.
"Podzemne instalacije su u veoma lošem stanju. Kišna kanalizacija nije bila provedena u odvode, cijevi su bile popucale i voda se slijevala u podrume okolnih zgrada. Hidranti i šiberi bili su pokriveni slojem asfalta" - pojasnili su iz ove službe, napominjući da je bilo potrebno postaviti i elektroinstalacije na odgovarajuću dubinu.
Međutim, iz Vrhbosanske nadbiskupije imaju brojne primjedbe na projekt i nezadovoljni su izvedenim radovima. Rektor Katedrale mons. Anto Meštrović u saopćenju je, između ostalog, naveo da su na sakristijskim i vratima kotlovnice odstranjeni pragovi koji su stari koliko i Katedrala.
"Ugrađeni su novi koji odudaraju od starog povijesnog objekta. Osim toga, uklanjaju se trotoari uz zgrade na Trgu, vjerovatno da bi se formirao prostor za održavanje manifestacija. Organizatori mnogih od njih nisu pokazali potrebno poštivanje dostojanstva Katedrale kao vjerskog objekta i spomenika kulture" - kazao je Meštrović.
Na ove navode reagirao je starogradski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, naglašavajući da je s rektorom Meštrovićem sve bilo dogovoreno.
"Odstranjeni su obični betonski pragovi i postavljeni mermerni jer je zapravo beton odudarao od izgleda Katedrale. Okružili smo kompletan plato ivičnjacima, a s gornje strane već 20 godina ih nije bilo. Sada neće biti moguće parkirati uz samu bogomolju" - kazao je Hadžibajrić.
Izlivena je i armirano-betonska ploča ispred Katedrale da bi se stabilizirao teren jer ispod protječe Kevrin potok, kazao je Hadžibajrić te dodao da su odlučili sanirati i stepenište, što nije bilo predviđeno projektom.
"Ovakve izjave su tendenciozne. Što se tiče održavanja manifestacija, Trg je javna površina i ne može se zabraniti njegovo korištenje. Nedjeljom, u periodu kada se održava misa, zabranjena su ovakva okupljanja" - naglasio je Hadžibajrić.
Sei bella come un gol al 90´!
- Hagasa
- Gold Boarder
- xalen
- Senior Boarder
POČELI PRIPREMNI RADOVI NA STUPSKOJ PETLJI
Kao što je i najavljeno, danas su na gradilište izašle prve mašine kako su otpočele pripreme za početak dogradnje Stupske petlje.
Izgradnja Stupske petlje započeta je još 1970-ih, ali nikada nije dovršena. Sadašnju Stupsku petlju čini cesta s dvije saobraćajne trake, i preko nje se odvija većina tranzitnog saobraćaja prema jugu Bosne i Hercegovine.
Radovima je planirana izgradnja još jednog vijadukta, po dvije saobraćajne trake iz pravca Briješće – Trnovo, te dvije trake za pravac od Sarajevskog aerodroma prema Briješću. Uz dvije postojeće rampe gradit će se i dvije nove: iz pravca Sarajevskog aerodroma prema gradu i iz pravca Rajlovca prema Ilidži.
Također, regulisat će se prilaz tramvajskim stajalištima koja će biti pomjerena zapadno, a putnici će im pristupati podhodnicima i pokretnim stepenicama.
Rok za završetak radova je 12 mjeseci.
(Foto: skyscrapercity.com; MaxellSa)